Ordlista

I denna ordlista hittar du förklaringar av facktermer, andra ord, förkortningar, namn och jargong med anknytning till kvalitetsarbete i produktionsmiljö. Är det något du funderar över eller har du ett ord som du tycker saknas? Kontakta oss så löser vi det!

Om du söker efter ett speciellt ord är det enklast om du använder webbläsarens egna sökfunktion. ⌘+F på en Apple dator eller Ctrl+F på Windows via menyn på din webbläsare

Annotering
Eng. annotation. Godtycklig information som är bunden till en viss enhet. Det kan till exempel vara ett operatörsnamn som är bundet till ett visst mätvärde, eller ett ritningsnummer som är bundet till en viss produkt. Andra ord som används med liknande betydelse är tracefield och metadata.

CMM
Koordinatmätmaskin (eng. CMM, coordinate measure machine). En maskin som automatiskt mäter flera mätpunkter på en detalj, vägledd av koordinater från detaljens ritning.

Cp
Duglighetsindex (eng. Cp, process capability) för stabil process.
Anger hur många gånger spridningen ryms inom tolerans. Ett högt Cp innebär en liten spridning och därmed en bra process med avseende på spridning. En riktlinje brukar vara Cp > 1.33, vilket motsvarar 4 sigma.
Formeln för Cp är: Cp = (ÖTG-UTG)/(6*s) där s = Rbar*d2 (d2 ur tabell).
Notera: Här beskrivs Cp som definierat enligt QS9000, men det finns också definitioner av Cp och Cpk som togs fram av Volvo och Ford och som i QS9000 benämns som Pp och Ppk.

Cpk
Korrigerat duglighetsindex (eng. Cpk, process capability index) för stabil process.
Duglighetsindex korrigerat till att innefatta fördelningens centrering. Ett högt Cpk innebär en liten spridning samt bra centrering kring målvärdet och därmed en bra process med avseende på spridning och centrering. En riktlinje brukar vara Cpk > 1.33, vilket motsvarar 4 sigma.
Formeln för Cpk är: Cpk = min(ÖTG-Xbar, Xbar-UTG)/ (6*s) där s = Rbar*d2 (d2 ur tabell).
Notera: Här beskrivs Cpk som definierat enligt QS9000, men det finns också definitioner av Cp och Cpk som togs fram av Volvo och Ford och som i QS9000 benämns som Pp och Ppk.

Digitalisering
Att ersätta pappersblanketter, att automatisera manuella rutiner, att rationalisera bort administrativa arbetsuppgifter, distributionsled mm samt att kunna erbjuda förbättrad informationsförsörjning och tillgänglighet oavsett tid och plats.

Duglighet
Se CP, Cpk, ,Pp Ppk.

Feleffektanalys
Se FMEA. 

FMEA
Feleffektanalys (eng. FMEA, Failure Mode and Effect Analysis). Ett verktyg som används under produkt- respektive produktionsutvecklingsfaserna med syfte att i rätt tid identifiera potentiella felmöjligheter. [Britsman et al 1993]

Gage R&R
(eng. Gage R&R, Gage Repeatability and Reproducibility). Den kombinerade uppskattningen av repeterbarhet och reproducerbarhet för ett mätsystem. Ger ett mått på mätsystemets duglighet. Repeterbarhet innebär variationen när en operatör använder samma instrument för att mäta samma mått flera gånger. Reproducerbarhet innebär variationen när flera operatörer använder samma instrument för att mäta samma mått. Gage R&R är en del av MSA.

Industri 4.0
En samlande term för en rad teknologier och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier. Konceptet innebär att varje produkt i produktionskedjan bär med sig information om vart den ska och hur, för att fabriken ska kunna organisera sig själv. Målet är produktion med kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering.

Kvalitetssäkring
Systematiskt kvalitetsarbete som säkrar kvaliteten på de objekt som kvalitetssäkras. En organisation tar fram, dokumenterar och följer sina processer samt använder olika verktyg till stöd för detta arbete.

Metadata
Se annotering.

MM
Se CMM.

MSA
Mätsystemsanalys (eng. MSA, Measurement System Analysis). En metod för att avgöra hur mycket variationen inom mätsystemet bidrar till processens totala variation. MSA innefattar bland annat Gage R&R.

Målvärde
(eng. target value) Det värde som eftersträvas i en process. I en bra process ligger medelvärdet (Xbar eller Xdbar) på målvärdet och spridningen är liten.

Nom
Se nominellt värde.

Nominellt värde
(eng. nominal value) I allmänhet det värde utifrån vilket toleransgränserna är specificerade. Om toleransintervallet för en dimension är 3,0 ± 1,0 så är det nominella värdet 3,0. Nominellt värde bör inte blandas ihop med målvärde, även om dessa kan sammanfalla. Andra definitioner för nominellt värde finns.

OEE
Overall Equipment Effectiveness. Se TAK/UTE

Pp
Duglighetsindex (eng Pp, process performance) för instabil process.
Anger hur många gånger spridningen ryms inom tolerans. Ett högt Pp innebär en liten spridning och därmed en bra process med avseende på spridning. En riktlinje brukar vara Pp > 1.67, vilket motsvarar 5 sigma.
Formeln för Pp är: Pp = (ÖTG-UTG)/(6*sigma). Se även Ppk, Cp och Cpk.

Ppk

Korrigerat duglighetsindex (eng. Ppk, process performance index) för instabil process.
Duglighetsindex korrigerat till att innefatta fördelningens centrering. Ett högt Ppk innebär en liten spridning samt bra centrering kring målvärdet och därmed en bra process med avseende på spridning och centrering. En riktlinje brukar vara Ppk > 1.67, vilket motsvarar 5 sigma.
Formeln för Ppk är: Ppk = min(ÖTG-Xbar, Xbar-UTG)/(3*sigma).
Se även Pp, Cp och Cpk. 

Processtyrning
se SPS

Produktion
Ett mätbart resultat av någon form av tillverkning (av en vara eller en tjänst)

Produktionsuppföljning
Systematisk kontroll av tillverkningsprocessen så att produktionen kan genomföras enligt plan. För att underlätta styrning samt ge återkoppling i form av produktionsdata.

R
Variationsvidd (eng. R, range) i en provgrupp, dvs differensen mellan det största och minsta värdet i provgruppen.

Rbar
R, medelvärdet av variationsvidderna i alla provgrupper. Se R. 

Rmax
Övre styrgräns i R-diagram. Se Xbar och R-diagram. 

sigma
σ, standardavvikelse (eng. standard deviation). En uppskattning av hur mycket mätvärden är spridda från medelvärdet. Standardavvikelsen används i första hand om mätvärdena är normalfördelade, eftersom den kan vara missvisande vid andra fördelningar.

SPS
Statistisk processtyrning (eng. SPC). Gör det möjligt att producera detaljer enligt nollfelsprincipen genom att upptäcka onormala variationer och förslitningstrender. Använder statistiska metoder för att beskriva, styra och åskådliggöra processer.

SQC
Statistisk kvalitetskontroll (eng. SQC, Statistical Quality Control). Statistiska metoder som används för att mäta, övervaka, kontrollera och förbättra kvalitet. [Montgomery et al 2001] 

Statistisk kvalitetskontroll
Se SQC.

TAK/UTE
(Utrustningens Totala Effektivitet) är nyckeltal för att mäta produktionseffektivitet.
T: Tillgänglighet (Hur stor andel av den planerade drifttiden användes till produktion)
A: Anläggningsutnyttjande (Hur stor andel produkter som producerats jämfört med planerat på grund av att maskinen inte körs i optimalt tempo)
K: Kvalitetsutbyte (Hur stor andel av det producerade behöver inte slängas alt. omarbetas)
TAK=T*A*K

Tracefield
Se annotering.

UTG
Undre toleransgräns (eng. LTL). Kan vara absolut eller relativ ett nominellt värde (betecknas då ibland ∆UTG eller dUTG). Se även ÖTG. 

X
Betecknar ett enskilt mätvärde.

Xbar
X, medelvärdet av alla mätvärden eller av mätvärdena i en provgrupp. Se X.

Xdbar
X, medelvärdet av alla provgruppers Xbar-värden. Se Xbar.

ÖSG
Övre styrgräns (eng. UCL).

ÖTG
Övre toleransgräns (eng. UTL). Kan vara absolut eller relativ ett nominellt värde (betecknas då ibland ∆ÖTG eller dÖTG). Se även UTG.